Inramat pyssel till Halloween

Efter ett relativt långt uppehåll från bloggen har jag kommit på mig själv de senaste veckorna med att faktiskt vilja blogga igen, och det var länge sedan!

Jag har fräschat upp bloggens utseende, vilket verkligen behövdes, och dessutom sett till så att jag kan skriva nya inlägg direkt från telefonen – kanske gör det att jag faktiskt fortsätter att skriva nya inlägg.

Jag tänkte börja med ett otroligt lätt, men snyggt och effektfullt, pyssel till Halloween som närmar sig. Jag och en god vän planerar ett rejält firande så förmodligen kommer det fler inlägg i den här kategorin. Det snygga trycket hittar du gratis här! Jag har skrivit ut det, skurit till och ramat in – enklare än så blir det inte!
image

Snart är väntan över…

Sedan länge har det lilla fröet väntat och vuxit, väntat och vuxit. Nu är det knappast något frö längre, lillbus var beräknad till den 13/2 och är helt färdig. Vi väntar med stor spänning på att få möta vår lilla älskling!

10968568_1029901570357500_2517403992862486844_n

Såhär såg jag ut i vecka 39. Bilderna med en telefon blir ibland lite gryniga och inte alls lika bra som med Mickes systemkamera – men det blir också ögonblicksbilder och helt ok för det här ändamålet.

Ett sovrum med kyssar till – un bisou

Vi funderade länge innan vi gjorde om vårt sovrum. Vilka tapeter ville vi ha, om vi skulle måla, skulle vi ha alla väggar i samma färg eller vore det kul med en fondvägg (ja, jag vet, det är så ute, det är bara det att vi väljer efter vår smak och inte efter vad som är inne eller ej). Efter flera veckors funderande blev det tre vita väggar och en vägg med den underbara tapeten från “un bisou” (som tydligen betyder kyss eller puss). På motsatta väggen hade vi en vit byrå och det ändes väldigt trist, faktum var att jag tröttnat på vår Hemnes som vi haft i kanske åtta år, jag hade hemliga drömmar om att kasta ut den men min ekonomiska man ville inte lyssna på ännu fler planer om att förnya… Ganska tidigt kom jag på att det vore kul att tapetsera byrån och resultatet blev bättre än vad jag hade kunnat hoppas på. Det var roligt, mycket lättare än jag trodde och väldigt effektfullt. Dessutom billigare än att köpa en ny byrå.

Tapeten är alltså från “un bisou” och har numret 310013 för den nyfikne.

bild (47)

bild (44) bild (45) bild (46) bild (48)

Paus

Det har varit mycket tydligt att jag tagit en paus i bloggandet, efter vårterminen behövde jag en lång stund för att varva ned och känna mig ledig, och så var det förstås det där med illamåendet… Jag säger inte att bloggen kommer ändra fokus igen, den kommer kanske mer återgå till min “hushållsblogg” ett tag eftersom jag kommer att vara hemma och föräldraledig. Våra stora killar kommer att få ett litet syskon i februari och den förlamande trötthet jag känt har också gjort att bloggen blivit vilande. Efter att ha försökt hinna med barn, man och hus, heltidsarbete och illamående, foglossning och sammandragningar sa till slut min läkare nej och från och med igår får jag bara arbeta halvtid, ja, den här veckan ut. Från måndag är jag hemma helt och hållet. Det känns konstigt, och ovant. Vad ska jag göra hemma själv i fyra månader? Efter två timmar var jag uttråkad idag, tur jag ska åka och jobba snart.

Chokladtårta med apelsin och hallon

Den här tårtan har jag experimenterat fram under flera omgångar och haft äran att få baka till Hannas och Johans bröllop samt servera på födelsedagar. Nu känns receptet rätt så fulländat och det är en tårta som uppskattats av alla som ätit den hittills. Den övre bilden visar tårtan jag serverade på min 30-årsdag (jomenvisst!) toppad med färska hallon. De nedre bilderna visar hur två av de totalt åtta tårtorna såg ut på Hannas och Johans bröllop. Jag ber om ursäkt för kvaliteten, nu är det enbart mobilbilder jag har tillgång till…

bild (37)

bild 1 bild 2

Chokladmoussetårta

För8-10 personer.

 

Ingredienser

400 g mandelmassa
4 ägg
4 msk kakao
Rivet skal av 1 apelsin

Mousse:
300 g mörk choklad, 70%
5 dl vispgrädde
4 äggulor

Hallonsås:

250 g hallon

1-2 teskedar vaniljsocker

Gelatin
Garnering och servering:
Blåbär
Riven mörk choklad
Hallon

 

 

 

Gör så här

Sätt ugnen på 175°C, smörj en 24 cm springform.

Finriv mandelmassan. Rör ner ägg, kakao och apelsinskal. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt bottnen kallna i formen.

Mixa hallonen. Sila dem för att få bort fröna. Värm och rör ned gelatin enligt anvisning på förpackning

 

Smält chokladen i vattenbad eller mikro och rör den slät. Vispa grädden, rör ner lite i taget i chokladen. Tillsätt gulorna.

Bred försiktigt ut hallonkrämen över botten, ställ den i frysen en stund tills krämen stelnat. Tag sedan ut den och häll chokladmoussen över bottnen. Täck och frys i minst fyra timmar.
Ta tårtan ur formen, temperera 30 minuter inför servering. Garnera med bär eller riv över choklad.

 

 

NO – kroppen

Redovisning av kunskap kan ske på skilda sätt. Den här gången har vi avslutat vårt tema om kroppen genom att arbeta i mindre grupper (ca fem elever per grupp) och så skapa en kropp. De har arbetat i ungefär två timmar och fick fri tillgång till papper, bubbelplast, garn, saxar, lim, pennor, böcker om kroppen och så vidare. Det var mycket intressant att sitta med på golvet och höra diskussionerna om hur vener, blodkärl, hjärnor och nerver skulle porträtteras. Bubbelplast blev lungor med små lungblåsor och frystejp och tops blev skelettdelar.

“Tänk på att vi tar rött garn till blodet med syre i och blått garn där det är… vad heter det nu, lite syre i blodet!”

“Vi tar bubbelplast, det är ju små små bubblor precis som i lungorna, där luften finns.”

“Kan du kolla hur armbågen böjer sig? Eller, vrider den sig? Knät då?”

“Glöm inte nerverna, annars kan ju inte hjärnan prata med kroppen!”

bild (10) bild (11) bild (12) bild (13)

Blåsippor

Äntligen har våren kommit och det har vi firat med att måla blåsippor och blad med vattenfärger. Blommorna har sedan klippts ut och monterats på valfritt färgat papper som vi monterade på vita A3-ark. Att barnen väljer olika färger på arken gör ingenting, det blir en sammanhållen stil och känsla eftersom ramarna har samma kulör.


bild (9)
bild (8)

 

Vinterlandskap

Ett vinterlandskap där alla delar klipps ut – även utmärkt när vi repeterar begreppet symmetri!

bild
Vi har använt ett mörkblått papper som bakgrund och klippt ut detaljer i vitt, grönt, gult och svart. Jag ställde denna gång upp “krav” på saker som skulle finnas med på bilden men de fick själva fundera över utformning, placering och detaljer. Det som jag ville ha med var följande: snötäckt mark, snögubbe och en julgran. Det passar utmärkt att repetera begreppet symmetri innan de ritar och klipper ut julgranen, precis som det passar bra att repetera de olika formerna (vilka former behövs till en snögubbe?, hur kan man skapa snögubbens hatt?). En mysig och lättsam bilduppgift!