Ett sovrum med kyssar till – un bisou

Posted on

Vi funderade länge innan vi gjorde om vårt sovrum. Vilka tapeter ville vi ha, om vi skulle måla, skulle vi ha alla väggar i samma färg eller vore det kul med en fondvägg (ja, jag vet, det är så ute, det är bara det att vi väljer efter vår smak och inte efter vad som är inne eller ej). Efter flera veckors funderande blev det tre vita väggar och en vägg med den underbara tapeten från “un bisou” (som tydligen betyder kyss eller puss). På motsatta väggen hade vi en vit byrå och det ändes väldigt trist, faktum var att jag tröttnat på vår Hemnes som vi haft i kanske åtta år, jag hade hemliga drömmar om att kasta ut den men min ekonomiska man ville inte lyssna på ännu fler planer om att förnya… Ganska tidigt kom jag på att det vore kul att tapetsera byrån och resultatet blev bättre än vad jag hade kunnat hoppas på. Det var roligt, mycket lättare än jag trodde och väldigt effektfullt. Dessutom billigare än att köpa en ny byrå.

Tapeten är alltså från “un bisou” och har numret 310013 för den nyfikne.

bild (47)

bild (44) bild (45) bild (46) bild (48)


Paus

Posted on

Det har varit mycket tydligt att jag tagit en paus i bloggandet, efter vårterminen behövde jag en lång stund för att varva ned och känna mig ledig, och så var det förstås det där med illamåendet… Jag säger inte att bloggen kommer ändra fokus igen, den kommer kanske mer återgå till min “hushållsblogg” ett tag eftersom jag kommer att vara hemma och föräldraledig. Våra stora killar kommer att få ett litet syskon i februari och den förlamande trötthet jag känt har också gjort att bloggen blivit vilande. Efter att ha försökt hinna med barn, man och hus, heltidsarbete och illamående, foglossning och sammandragningar sa till slut min läkare nej och från och med igår får jag bara arbeta halvtid, ja, den här veckan ut. Från måndag är jag hemma helt och hållet. Det känns konstigt, och ovant. Vad ska jag göra hemma själv i fyra månader? Efter två timmar var jag uttråkad idag, tur jag ska åka och jobba snart.


Chokladtårta med apelsin och hallon

Posted on

Den här tårtan har jag experimenterat fram under flera omgångar och haft äran att få baka till Hannas och Johans bröllop samt servera på födelsedagar. Nu känns receptet rätt så fulländat och det är en tårta som uppskattats av alla som ätit den hittills. Den övre bilden visar tårtan jag serverade på min 30-årsdag (jomenvisst!) toppad med färska hallon. De nedre bilderna visar hur två av de totalt åtta tårtorna såg ut på Hannas och Johans bröllop. Jag ber om ursäkt för kvaliteten, nu är det enbart mobilbilder jag har tillgång till…

bild (37)

bild 1 bild 2

Chokladmoussetårta

För8-10 personer.

 

Ingredienser

400 g mandelmassa
4 ägg
4 msk kakao
Rivet skal av 1 apelsin

Mousse:
300 g mörk choklad, 70%
5 dl vispgrädde
4 äggulor

Hallonsås:

250 g hallon

1-2 teskedar vaniljsocker

Gelatin
Garnering och servering:
Blåbär
Riven mörk choklad
Hallon

 

 

 

Gör så här

Sätt ugnen på 175°C, smörj en 24 cm springform.

Finriv mandelmassan. Rör ner ägg, kakao och apelsinskal. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt bottnen kallna i formen.

Mixa hallonen. Sila dem för att få bort fröna. Värm och rör ned gelatin enligt anvisning på förpackning

 

Smält chokladen i vattenbad eller mikro och rör den slät. Vispa grädden, rör ner lite i taget i chokladen. Tillsätt gulorna.

Bred försiktigt ut hallonkrämen över botten, ställ den i frysen en stund tills krämen stelnat. Tag sedan ut den och häll chokladmoussen över bottnen. Täck och frys i minst fyra timmar.
Ta tårtan ur formen, temperera 30 minuter inför servering. Garnera med bär eller riv över choklad.

 

 NO – kroppen

Posted on

Redovisning av kunskap kan ske på skilda sätt. Den här gången har vi avslutat vårt tema om kroppen genom att arbeta i mindre grupper (ca fem elever per grupp) och så skapa en kropp. De har arbetat i ungefär två timmar och fick fri tillgång till papper, bubbelplast, garn, saxar, lim, pennor, böcker om kroppen och så vidare. Det var mycket intressant att sitta med på golvet och höra diskussionerna om hur vener, blodkärl, hjärnor och nerver skulle porträtteras. Bubbelplast blev lungor med små lungblåsor och frystejp och tops blev skelettdelar.

“Tänk på att vi tar rött garn till blodet med syre i och blått garn där det är… vad heter det nu, lite syre i blodet!”

“Vi tar bubbelplast, det är ju små små bubblor precis som i lungorna, där luften finns.”

“Kan du kolla hur armbågen böjer sig? Eller, vrider den sig? Knät då?”

“Glöm inte nerverna, annars kan ju inte hjärnan prata med kroppen!”

bild (10) bild (11) bild (12) bild (13)


Blåsippor

Posted on

Äntligen har våren kommit och det har vi firat med att måla blåsippor och blad med vattenfärger. Blommorna har sedan klippts ut och monterats på valfritt färgat papper som vi monterade på vita A3-ark. Att barnen väljer olika färger på arken gör ingenting, det blir en sammanhållen stil och känsla eftersom ramarna har samma kulör.


bild (9)
bild (8)

 


Vinterlandskap

Posted on

Ett vinterlandskap där alla delar klipps ut – även utmärkt när vi repeterar begreppet symmetri!

bild
Vi har använt ett mörkblått papper som bakgrund och klippt ut detaljer i vitt, grönt, gult och svart. Jag ställde denna gång upp “krav” på saker som skulle finnas med på bilden men de fick själva fundera över utformning, placering och detaljer. Det som jag ville ha med var följande: snötäckt mark, snögubbe och en julgran. Det passar utmärkt att repetera begreppet symmetri innan de ritar och klipper ut julgranen, precis som det passar bra att repetera de olika formerna (vilka former behövs till en snögubbe?, hur kan man skapa snögubbens hatt?). En mysig och lättsam bilduppgift!

 


Mosaikhjärta

Posted on

Inför alla hjärtans dag gjorde vi ett enkelt bildprojekt som vi kallar för mosaikhjärta. Jag skrev ut en mall av ett hjärta på ett tjockare ark och sedan har vi arbetat enligt följande steg:

1. Klipp ut hjärtat.

2. Använd blyertspenna och linjal för att dra streck och skapa fält.

3. Fyll i blyertslinjerna med oljekrita.

4. Fyll fälten med valfria färger av vattenfärg.

(5. Montera på valfritt färgat ark – frivilligt!)
bild (6)

bild (7)


Svanfjädrar mot svart bakgrund

Posted on

Vita fjädrar är både vackra och effektfulla om de får en mörk bakgrund. De här konstverken ser kanske avancerade ut men är betydligt lättare att tillverka än man kan tro.

Jag skar till papper i A5-storlek och delade ut ett var till eleverna. Även denna gång har vi pratat om hur fjädrar är uppbyggda och de är ombedda att se nära på detaljerna. De har tecknat den vita fjädern med en vanlig vit färgpenna på det svarta papperet som de sedan monterade på ett vitt A4-ark. Snyggt, lätt och väldigt effektfullt!

bild (2)

 

bild (3)


Teckna fasanfjädrar

Posted on

Inom NO arbetar vi med tema fåglar och de senaste veckorna har vi haft både fågelspaning hemma och på skolgården samt undersökt hur olika fåglar ser ut. Det har varit mycket intressanta diskussioner om näbbars utseende, varför olika fåglar har olika typer av fötter och hur de egentligen kan flyga. Det har blivit närstudier av bland annat fasanfjädrar – där kopplade vi ämnet till bild och barnen fick i uppgift att teckna fjädrarna, de var ombedda att särskilt observera färgskiftningar, mönster, skillnad på dun och fjädrar och se hur vingpennan såg ut.

Såhär löd bilduppgiften:
Ta ett vitt ark, riv av kanterna. Alla kommer att bli helt fantastiska och unika!
Teckna fjädern du har framför dig.
Montera på valfritt färgat ark.

bild (1)

bild (4)

Till höger kan man skymta fjädrarna vi tecknade veckan efter, en helt annan teknik som kommer att beskrivas i ett eget inlägg!