Vinterlandskap

Posted on

Ett vinterlandskap där alla delar klipps ut – även utmärkt när vi repeterar begreppet symmetri!

bild
Vi har använt ett mörkblått papper som bakgrund och klippt ut detaljer i vitt, grönt, gult och svart. Jag ställde denna gång upp “krav” på saker som skulle finnas med på bilden men de fick själva fundera över utformning, placering och detaljer. Det som jag ville ha med var följande: snötäckt mark, snögubbe och en julgran. Det passar utmärkt att repetera begreppet symmetri innan de ritar och klipper ut julgranen, precis som det passar bra att repetera de olika formerna (vilka former behövs till en snögubbe?, hur kan man skapa snögubbens hatt?). En mysig och lättsam bilduppgift!

 


Mosaikhjärta

Posted on

Inför alla hjärtans dag gjorde vi ett enkelt bildprojekt som vi kallar för mosaikhjärta. Jag skrev ut en mall av ett hjärta på ett tjockare ark och sedan har vi arbetat enligt följande steg:

1. Klipp ut hjärtat.

2. Använd blyertspenna och linjal för att dra streck och skapa fält.

3. Fyll i blyertslinjerna med oljekrita.

4. Fyll fälten med valfria färger av vattenfärg.

(5. Montera på valfritt färgat ark – frivilligt!)
bild (6)

bild (7)


Svanfjädrar mot svart bakgrund

Posted on

Vita fjädrar är både vackra och effektfulla om de får en mörk bakgrund. De här konstverken ser kanske avancerade ut men är betydligt lättare att tillverka än man kan tro.

Jag skar till papper i A5-storlek och delade ut ett var till eleverna. Även denna gång har vi pratat om hur fjädrar är uppbyggda och de är ombedda att se nära på detaljerna. De har tecknat den vita fjädern med en vanlig vit färgpenna på det svarta papperet som de sedan monterade på ett vitt A4-ark. Snyggt, lätt och väldigt effektfullt!

bild (2)

 

bild (3)


Teckna fasanfjädrar

Posted on

Inom NO arbetar vi med tema fåglar och de senaste veckorna har vi haft både fågelspaning hemma och på skolgården samt undersökt hur olika fåglar ser ut. Det har varit mycket intressanta diskussioner om näbbars utseende, varför olika fåglar har olika typer av fötter och hur de egentligen kan flyga. Det har blivit närstudier av bland annat fasanfjädrar – där kopplade vi ämnet till bild och barnen fick i uppgift att teckna fjädrarna, de var ombedda att särskilt observera färgskiftningar, mönster, skillnad på dun och fjädrar och se hur vingpennan såg ut.

Såhär löd bilduppgiften:
Ta ett vitt ark, riv av kanterna. Alla kommer att bli helt fantastiska och unika!
Teckna fjädern du har framför dig.
Montera på valfritt färgat ark.

bild (1)

bild (4)

Till höger kan man skymta fjädrarna vi tecknade veckan efter, en helt annan teknik som kommer att beskrivas i ett eget inlägg!

 


Klockdomino 2

Posted on

Här kommer äntligen den efterlängtade uppföljaren till klockdominot. Denna gång är det hel och halv timme samt kvart i och kvart över. Lycka till!

 

klock1

klock2

Skriv ut klockdomino2, laminera och klipp ut! Mitt förslag är att klistra upp dessa klockor på ett färgat ark, om du redan har det första klockdominot så rekommenderar jag att du använder en annan färg på baksidan så det är lätt att skilja dem åt!Williams medeltida hus med trappstensgavel

Posted on

William bestämde sig tidigt för att göra ett medeltida hus med trappstensgavel. Han har läst våra två pepparkakshusböcker fram och tillbaka men hittade till sist en annan modell att utgå ifrån. Nu är han ganska stor och i år har han själv klippt ut alla pappersdelar, kavlat och skurit ut all pepparkaksdeg samt dekorerat. Han har fått hjälp med att montera eftersom det är ruskigt varmt med smält socker, allt annat har han gjort själv! Han har också verkligen frossat i godis och varit noga med inköpen av dekorationer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Gabriels dinovärld 2013

Posted on

I år var det Gabriel som ville göra sin alldeles egna dinosaurievärld – komplett med en vulkan av glasstrut och färgad kristyr såklart. Vi har använt en kartong och klätt den med papper som föreställer gräs och himmel. Alla övriga detaljer såsom sol, moln, träd och inte minst dinosaurier består av pepparkakor dekorerade med kristyr, godis, marshmallows och strössel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Klockdomino

Posted on

Här är ett klockdomino som kan användas på ett par olika sätt. Det fungerar som domino (men har få alternativ) samtidigt som det fungerar utmärkt som en “orm” där du delar ut ett kort till varje elev. Börja på kortet med texten “start” och låt den eleven säga vilket klockslag den har. Till exempel kan det låta såhär: “klockan är halv 12, vem har 7?” – “klockan är 7, vem har halv 3″.  Spelet är också ett roligt läggspel för en eller flera elever där det gäller att lyckas lägga alla kort i rätt ordning.

Jag har, till att börja med, gjort kort med hel- och halvtimme men kommer med stor sannolikhet att göra fler med högre svårighetsgrad.

Ladda hem spelet här: klockdomino

klocka1 klocka2