Fått, fyndat, loppis och auktion

Kakfat av sockerkaksformar 

Jag har i ett par år sökt efter de perfekta sockerkaksformarna på olika loppisar, och äntligen hittat dem! Jag hade en bild i huvudet av hur de skulle monteras på ett kakfatsstativ och jag måste säga att jag är väldigt nöjd med resultatet! 

  
Med fynd från skogen och trädgården blev den ett trevligt arrangemang på köksbordet.

Inramat pyssel till Halloween

Efter ett relativt långt uppehåll från bloggen har jag kommit på mig själv de senaste veckorna med att faktiskt vilja blogga igen, och det var länge sedan!

Jag har fräschat upp bloggens utseende, vilket verkligen behövdes, och dessutom sett till så att jag kan skriva nya inlägg direkt från telefonen – kanske gör det att jag faktiskt fortsätter att skriva nya inlägg.

Jag tänkte börja med ett otroligt lätt, men snyggt och effektfullt, pyssel till Halloween som närmar sig. Jag och en god vän planerar ett rejält firande så förmodligen kommer det fler inlägg i den här kategorin. Det snygga trycket hittar du gratis här! Jag har skrivit ut det, skurit till och ramat in – enklare än så blir det inte!
image

Lapptäcke av romantiska tapeter i gammalt fönster

Sommarens sista projekt avslutade jag faktiskt dagen innan skolan började igen. Det blir kanske lite bakvänd ordning att visa det sista pysselprojektet först men så får det bli ändå! Ni får dock hålla till godo med mobilbilder för jag är tydligen ruskigt lat…

Det här fönstret har jag planerat och längtat efter i två år! Det tog tid att hitta ett fönster med många rutor och sedan har det (i ärlighetens namn) stått i källaren sedan i julas. Det var dessutom i ganska dåligt skick (som ni kan se på bilderna längre ned) och jag har fått ta bort skadade bitar och spackla i många omgångar innan jag äntligen kunde slipa och måla. Fönstret är 150 cm brett och innebar ganska exakt ett dygns arbete (effektiv arbetstid)… Tapeterna kommer från Intrade Design.


bild (85)

 

 

Fönstret när det äntligen är spacklat, slipat, målat och alla tapeter är tillskurna och inpassade!


bild (88)

Fönstret när hundraelfte omgången av spackeln torkat.


bild (86)

Provar ut tapeternas placering.

bild (87)

Jag älskar mitt fönster! Det blev till och med finare än jag föreställt mig under den (ovanligt långa) tiden för planeringen av det här projektet… 

Pennställ klädda med kartpapper

På temat världen har vi gjort pennställ, jag blev inspirerad av Helenas fina och har länge tänkt mig att göra egna. Jag skickade iväg en beställning på bland annat pennställ (ja, och något kilo knappar också, det kan man aldrig få för mycket av!) från hennes webbutik. (Om sanningen ska fram så var det kanske ett par saker till jag köpte, men det behöver vi inte prata högt om. Så länge det finns plats kvar i pysselskåpet så är allt tillåtet under devisen “finns det hjärterum finns det stjärterum”!)

Först gjorde jag tre till William (de översta) och sedan kom Gabriel och deklamerade att han minsann var lite sugen trots allt, då valde vi ut kartmotiv till honom också och klädde tre burkar till honom. Nu har han bestämt sig att han nog vill ha ett skrivbord i sitt rum när han blir lite större ändå, trots tidigare lite skeptiska inställning.

20130407155838Williams pennställ

20130407155906Gabriels pennställ

Girland av kartpapper

Vi har, som jag tidigare nämnt, gjort om i Williams rum och kör på ett “världstema” med kartor och spännande bilder i ett collage. Här kommer en annan inredningsdetalj gjord med kartpapper, inspirerad av påskäggen som jag gjort tidigare. Jag använde ett glas som mall och klippte ut cirklarna som jag sedan häftade ihop. “Globerna” är sammanlänkade med nylonlina. Ett roligt och enkelt pyssel, och mycket smidigare än äggen som jag ju klippte ut i tapet (som såklart bara har ensidigt tryck).

20130407155748

20130407155725
20130407155816

 

Från “fulfuru” till bondromantik – en dröm i vitt och spets

För några veckor sedan åkte jag och maken till fastlandet. Vi köpte ett skåp, strosade omkring på Ikea och inhandlade ett gäng julklappar. Skåpet hade jag spanat in på blocket och jag var så glad att jag äntligen hittade ett som passade (jag hade sökt med ljus och lykta i tre månader utan att hitta något i hyfsat “rätt modell” och i rätt storlek.

Såhär såg skåpet ut innan jag påbörjade omvandlingen…

Intressant att se hur det förändras bara av lite färg…

Skåpet är klart! Efter fyra lager vit färg, nya knoppar, 16 borrade hål, skruvande av krokar och öglor, sömnad av tyg samt ett antal svordomar över gardinspiral som aldrig ville hamna rätt var det äntligen klart.

Närbild på de underbara knopparna och det fina tyget!

Skåpet tjänstgör numera som förvaringsutrymme för allt mitt pysselmaterial. Nästan allt i alla fall…

Udda koppar – charmigt och romantiskt

Jag gillar gamla udda koppar, i härliga pasteller, med glimmande detaljer eller charmiga rosor på. I mitt vitrinskåp i köket har jag än så länge plats över (eftersom vi sakta med säkert samlar på oss serien Corona) och där har nu översta hyllan fyllts av mina charmiga fynd! Tillsammans har de här kopparna kostat kanske 200:- och självklart har jag en plan för dem. De ska bli världens gulligaste ljuslyktor att lysa upp i höstmörkret med.

Från köksbord till soffbord!

Jag har länge letat efter det perfekta soffbordet utan att hitta det. Det verkar alltid falla på någon punkt (Micke gillar det inte, det är för litet, för lågt, fult…) och sakta men säkert har tanken väckts att jag faktiskt kan göra om ett gammalt bord som jag vill ha det, och samtidigt få ett unikt bord som ingen annan har. Jag letade i några veckor efter det perfekta bordet, och till sist fanns det där, ett gammalt köksbord.

Jag åkte hem till säljaren och kikade på bordet. Det var rätt slitet faktiskt, benen var i bedrövligt skick, lite maskätet var det också och dessutom var ett par ben på väg att “ge sig”. Fast jag såg potential och övertalade mannen, och så släpade vi med oss bordet!

Väl hemma sågade vi av benen, tog bort beslag (som satt helt fullkomligt snett!) beställde skålhandtag samt monterade vinkelbeslag på insidan av bordet för att det skulle hålla. Sedan var det dags att slipa och grundmåla. De små detaljerna (som är gjorda för hand) på bordets ben var jag tvungen att måla med en liten hobbypensel..

Slutresultatet (efter grundfärg och tre lager vit lackfärg (som ska ge en tåligare yta) blev såhär snyggt:

 

 

Från början hade jag en del samvetsbetänkligheter, skulle jag verkligen såga i och måla om ett ekbord som var över hundra år gammalt? Till slut kom jag fram till att så många ingrepp redan gjorts på bordet att mina planer knappast kunde förändra bordets värde. Lådornas fronter var utbytta, liksom stag inuti och bordsskivan. Det fällde avgörandet innan vi började såga och slipa, nu är jag såklart otroligt nöjd och glad att jag vågade!

Julen – välkommen in!

Först ut om årets julfirande är själva myset här hemma, om hur vi skapat julstämning. Välkommen in i vårt hus!

 

Köket, hemmets hjärta! Traditionsenligt hänger familjens pepparkakshjärtan i grenen i köksfönstret!


 

Där den “gamla vanliga” ljusstaken fick komma tillbaka och “sparka ut” den vita

Handstöpta ljus från Norrlandaljus (jag vill fortfarande inte ens tänka på vad som händer nästa år, när de inte finns kvar…)

Där mys och pynt får plats i hyllorna, och där en hylla omvandlats till tomtarnas by.

Vidare in i vårt sovrum (som numera ligger på nedervåningen)…

 I sovrummet har vi även vårt “hemmakontor”. Förresten, ser ni tomten? Det är “mördartomten” som jag hängt upp bredvid Mickes sänghalva. Jag väntar på att han ska upptäcka den 😉

Den ljuvliga ängeln i rosa fick jag när jag var liten och det är en av mina viktigaste saker att ta fram till jul!
(Ps. Vill du veta mer om ramen och hur jag gjorde både den och en likadan i svart? Klicka här!) 


Ut ur vårt rum och in i vardagsrummet – där Zarry ser sin chans att vara med på bild!

I hörnet tronar pepparkakshuset (och det doftar fortfarande alldeles ljuvligt!)

Upp för trappen – till vår hall som också ändrat färger!

 

Och in till badrummet som inte längre är turkost utan har rött som accentfärg.

(… självklart är det också tomtar på toapapperet. “Ska det va så ska det va!”)

Årets amaryllis – en gåva av Jonas!

Årets favorit! Enkelt med en gammal sockerkaksform jag hittat på loppis för flera år sedan,
kombinerat med mossa och en kvist nypon.

Lekstugan – en dröm i rosa och turkos

Kommer ni ihåg projekt lekstuga som påbörjades i våras? Från början var det mest ett tomt skal, men nu är det äntligen färdigt! Det mesta har i sanningens namn varit klart i ett par månader, men jag har också väntat sju-åtta veckor på att svärfar ska få upp listerna runt fönstren som han lovat. Idag kom listerna upp och äntligen kunde jag sätta upp gardinerna (som jag sytt) och äntligen kan vi alltså säga att lekstugan är helt klar!

Såhär såg det ut från början…


Nu möts man av en ljuvlig lekstuga i rött och vitt!

Brevlådan i metall hittade jag i en liten butik i Vadstena – det blev en uppskattad födelsedagspresent!

I lekstugan är väggarna vitmålade och taket laserat i en mjuk vit nyans. (Bord och stolar har ännu inte fått sin turkosa färg, jag ska måla så fort jag får tag på ett par stolar till!)

Spisen har jag ritat och Micke och svärfar har byggt. Enkelt, men snyggt!

Listen och krokarna kommer från IKEA, det gör blandaren och porslinet också.
“Diskhon” är en rostfri bunke som jag hittat på loppis!

På hyllan ovanför står det små hinkar och en kakburk!

Sifferknopparna från Madame Stoltz gjorde sig riktigt bra som spisknappar!

Tavlan med cupcakes passar in perfekt.

Den fantastiska sopen, som bara får användas i lekstugan, är en födelsedagspresent från faster Lena och hennes familj.