Trädgård

Kalahaspel i betong

Som jag tidigare nämnt fullkomligen älskar jag betong. Roligast är det att hitta på formarna själv eller att arbeta med saker man inte hade trott att man kunde använda som formar, så är det med kalahaspelet. Kalahaspelen i betong är inte bara grymt snygga, de är trevliga att ha ståendes i trädgården och inbjuder till en stunds spel och samvaro. Det är fler än jag som har tyckt om de här spelen och när jag har gjutit åt andra har jag gjort ett regelhäfte och skickat med.
IMG_1529 IMG_1530

Julbock i betong

  
Jag har länge velat gjuta en stor bock i betong, jag tycker att formen är så härlig nu till jul. Den här godingen ställde vi ut utanför vår entré och nu välkomnar den både oss och våra gäster hit!

Jag började med att rita upp en bock på en gammal frigolitskiva som jag annars skulle slänga:

 
Sedan skar jag ut mönstret med en kniv, det var betydligt tyngre än vad jag förväntat mig, och mycket skräp blev det!

   
 
Slutligen använde jag packtejp som jag använde för att skydda de utskurna kanterna med. Jag lade frigolitskivan mot en plywoodskiva och använde silvertejp för att försäkra mig om att den inte skulle flytta på sig. Kanterna och plywoodskivan oljade jag in och så klippte jag till lite hönsnät som armering, jag vet inte om det var nödvändigt egentligen men jag ville inte chansa. När jag blandat betong, fyllt formen och försökt klappa och skaka ur bubblorna återstod eldprovet att vänta. Jag lät bocken stå i fyra dygn för att vara helt säker på att den brunnit färdigt. 

Tyvärr knäcktes frigolitskivan vid frigörandet av bocken men jag är glad att mitt experiment fungerade! Annars hade jag gladeligen gjutit fler och gett bort eller sålt. 

Bocken gjöt jag av ungefär en halv säck finbetong som jag annars inte hade någon användning av och hönsnätet var spillbitar från andra projekt. Sammantaget har det kostat mig ca 20:-, om man inte räknar med det röda bandet som kostade nästan lika mycket. Ett billigt och roligt projekt!

Totalt mäter bocken 40 cm i höjd och den är 45 cm lång. 

Kakfat av sockerkaksformar 

Jag har i ett par år sökt efter de perfekta sockerkaksformarna på olika loppisar, och äntligen hittat dem! Jag hade en bild i huvudet av hur de skulle monteras på ett kakfatsstativ och jag måste säga att jag är väldigt nöjd med resultatet! 

  
Med fynd från skogen och trädgården blev den ett trevligt arrangemang på köksbordet.

Pumpor 2013

Årets pumpaskörd!

Gabriel har själv ritat och med lite hjälp skurit ut en traditionell pumpa, William har med lite hjälp gjort en lieman och jag har gjort ett spöklikt träd med en uggla i (såklart).

Glad halloween allihop! Själv firar jag med dubbla möten och tre utvecklingssamtal…

 


bild (95)

 Äntligen urkarvade och tillskurna!

bild (94)

Med belysning!

 

Halloween – pumpor 2012

Årets uppsättning av pumpor. William har gjort den mer “traditionella”, Gabriel har kommit på idén och hjälpt till (så mycket han ville) med Harry Potter. Spöket är min skapelse.

Om ett par dagar är det dags för halloweenfirande, mysigt tycker jag, kul och spännande tycker barnen…

20121028-232447.jpg

20121028-232502.jpg

Ps. Uppdaterade inlägget med en bild på alla pumpor i mörkret…

Fågelbad i betong – med mönster av en virkad duk!

Med tanke på att jag postat väldigt sporadiskt under sommaren finns det mycket bilder att visa och mycket att skriva om också. Det här är ett betongprojekt som jag varit sugen på länge och som jag är väldigt väldigt nöjd med.

 

Här kan man bara undra hur resultatet ska bli och vad som ska komma fram…

När fågelbadet äntligen var redo kom jag hem efter ett sent möte men var tvungen att kika. Det här fotot är taget med en mobilkamera (det är förresten alla bilderna i inlägget) och jag har en pannlampa på mig 😉

 

Fågelbadet! Duken är borttagen och så här bra blev det!

 

Färdigt! Kanterna är slipade och fågelbadet är vitlaserat. Jag är ruskigt nöjd med resultatet och tänker göra ett till, minst!

Söndagsmys

Efter en helmysig dag med besök hos mormor, lite arbete i trädgården, matlagning i lekstugan och pyssel med höstens skatter vankades det fantastisk middag. Ugnsrostad potatis, grillat fläskfilé och gräddsås med kantareller.

Söndagsmys med barnen kan vara såhär underbart!

Gabriel lagar mat i lekstugan!

William räfsar löv inför höstens sista klippning av gräset.

Lön för mödan! Här åker William skottkärra!

Gabriel bjuds såklart på en åktur också!

Igår fyllde vi en korg med höstens alla skatter. Nötter, blad, rönnbär, nypon, slånbär… Idag trädde vi upp dem på tråd – för att hängas på den vackra grenen i köksfönstret. Ett återkommande höstpyssel.

Vi avslutar dagen med att grilla marshmallows i den öppna spisen…

Lekstugan – en dröm i rosa och turkos

Kommer ni ihåg projekt lekstuga som påbörjades i våras? Från början var det mest ett tomt skal, men nu är det äntligen färdigt! Det mesta har i sanningens namn varit klart i ett par månader, men jag har också väntat sju-åtta veckor på att svärfar ska få upp listerna runt fönstren som han lovat. Idag kom listerna upp och äntligen kunde jag sätta upp gardinerna (som jag sytt) och äntligen kan vi alltså säga att lekstugan är helt klar!

Såhär såg det ut från början…


Nu möts man av en ljuvlig lekstuga i rött och vitt!

Brevlådan i metall hittade jag i en liten butik i Vadstena – det blev en uppskattad födelsedagspresent!

I lekstugan är väggarna vitmålade och taket laserat i en mjuk vit nyans. (Bord och stolar har ännu inte fått sin turkosa färg, jag ska måla så fort jag får tag på ett par stolar till!)

Spisen har jag ritat och Micke och svärfar har byggt. Enkelt, men snyggt!

Listen och krokarna kommer från IKEA, det gör blandaren och porslinet också.
“Diskhon” är en rostfri bunke som jag hittat på loppis!

På hyllan ovanför står det små hinkar och en kakburk!

Sifferknopparna från Madame Stoltz gjorde sig riktigt bra som spisknappar!

Tavlan med cupcakes passar in perfekt.

Den fantastiska sopen, som bara får användas i lekstugan, är en födelsedagspresent från faster Lena och hennes familj.