Djur

NO – Boken om småkryp

Inom NO finns flera spännande områden. Jag har tidigare utarbetat ett material kring djur och här kommer det motsvarande häftet, eller “boken”, om småkryp. Jag har utgått ifrån samma tanke och mall som jag tog fram till häftet om djur. Häftet består av tre sidor med varierande uppgifter, ladda hem det här: boken om småkryp

småkryp2

småkryp1


småkryp3

 

NO – Boken om djur

Vi har arbetat med djur i klassen det senaste, både djur som återfinns i den svenska naturen och bondgårdsdjur. Vi har utgått ifrån boken “Djur i Sverige A-Ö” av Karin Danielsson som är lättläst, intressant och med fina illustrationer. Som en grund till arbetet har jag utarbetat ett häfte, eller “bok” som eleverna kan använda till varje bok. Häftet består av tre sidor med varierande uppgifter, ladda hem det här: boken om djur

bild1

bild2

 

bild3

 

Zarry

Idag har vår älskade hund Zarry somnat in. Han har varit sjuk en tid och hans cancerknöl (den synliga) har vuxit enormt snabbt. Den senaste tiden har han fått mer och mer ont och inte velat gå på promenader eller utflykter, knappt uppför trappan ens. Det rationella beslutet att låta honom somna in och slippa plåga känns inte alls rationellt. Vi saknar honom nämligen på alla möjliga irrationella sätt. Vi saknar att ha en hund som sitter på soffans ryggstöd med nosen klistrad mot fönstret när vi kommer in, trots att han inte får vara i soffan. Vi saknar att han slickar av snön från våra skor för att han är rädd för vattenskålen. Vi saknar att han ligger utanför badrumsdörren och väntar på att vi kommer ut och vi saknar att han inte ligger under bordet och tittar med sina själfulla ögon för att få något gott att äta. Vi saknar hans klickande klor mot golvet och hans sätt att gå från noll till hundra när vi tappar något ätbart.

Det har helt enkelt varit en hemsk dag. Och rationella beslut känns helt klart inte alls bra när saknaden är helt irrationell.

Cinnamon


Länge länge har barnen önskat sig en katt, inte nödvändigtvis en kattunge men gärna. Under hösten har jag och Micke kommit fram till att de ska få en katt och att det vore perfekt att ge dem en på julafton. (För att vara krass har vi sagt att vi bara ska ha två pälsdjur samtidigt men eftersom vår hund Zarry tyvärr har diagnostiserats med cancer vet vi att vi snart tvingas fatta ett svårt beslut som kommer leda till att vi är tillbaka på den siffran. Att vi inte har fler pälsdjur än vi redan har handlar om att Micke är allergisk.)

Det har varit lite klur, letande och planerande men det blev oerhört lyckat. Jag skrev i ordning varsitt brev till barnen som vi lade i deras julstrumpor tillsammans med några små inslagna kattleksaker.

Jag kommer aldrig glömma Williams optimistiska kommentarer när han öppnade “skallrorna” och sa “tack Tomten, vad snällt… Det är nog meningen att man ska snurra den, såhär, och få bjällran att stanna. Vilken bra julklapp”. Sedan sa han “åh, vad bra, jag fick en sån här liten mus… den kan jag ha… när jag leker tiger, ja just det, och låtsas att jag biter, vilken bra idé Tomten!” när han öppnade små leksaksmöss som i själva verket var till kattungen. Så när båda barnen öppnat kattleksaker och läst sina brev tassade vi ned till nedervåningen och hittade en transportbur där en liten ullig svart kattunge satt – det var såklart hon som var Cinnamon som vi skulle ta god hand om!

cinnamon

Brevet skrev jag ut på tjockt vitt papper. Ser ni min hemgjorda “stämpel” som förklarar att det är officiell post från Tomten?

bild (8)

Hoprullat! Notera att det är en snöflinga i lacket, precis som i Tomtens stämpel.

Att det sitter en bjällra i bandet har sin förklaring i filmen Polarexressen som vi såg någon vecka före jul. När pojken som inte trott på Tomten tidigare får önska sig årets första julklapp ber han om en bjällra som fallit av från Tomtens släde, den ska vara ett minne för honom och även ett bevis för Tomtens existens. När barnen såg filmen blev de förtjusta och gjorde många kommentarer om hur glada de skulle bli ifall de också kunde få en av Tomtens bjällror. Med lite sökande gick det utmärkt att hitta de här fina bjällrorna hos en konstnär och sömmerska här i socknen.

20121224110942

Cinnamon!

Renovering i akvariet

Gårdagen ägnade vi åt att storstäda huset. Vi tog en paus i typ fyra timmar och strosade på stan och köpte akvariefiskar. Det är alltid lika roligt att spana in vilka nya små kompisar som ska få flytta in. Efter fem år har jag gett upp angående min asienbiotop (bara fiskar och växter från Asien) och jag lät barnen och mannen vara med och välja fiskar. Nu är det är blandning av Sydamerikanska och Asiatiska fiskar – och det är faktiskt fint det också.

Såhär fint blev det efter renovering och röj i akvariet!

 

(Kvaliteten på bilderna är sådär, jag ber om ursäkt för det. Ibland är det så ruskigt smidigt att fota med telefonen, men akvarium är lite kluriga och dessutom var det mörkt…)

Mellohunden

Tydligen kallas melodifestivalen för mello (iaf om man lyssnar på radio). Jag har då aldrig hört det innan dess. Det är såklart tradition att se melodifestivalen, jag minns så väl när jag var liten och fick stanna uppe och kämpade för att hålla mig vaken (det funkade inte alltid). I år har vi för första gången en hund och den hunden springer inte direkt när man drar ned bioduken, nejdå, han hoppar upp i soffan och sitter med nosen klistrad mot bilden. Varken ljud eller ljus stör honom – han tittar verkligen på bidragen.

Stört. Hunden gillar melodifestivalen mer än vi gör.

It’s alive!

Fast det är knappt…

Det har varit en fin dag, underbart väder och lek med barnen. De har hoppat studsmatta – jag har suttit där med dem och kastat lite bollar. De har grävt i sandlådan – jag har gjort några sandkakor. Barnen har sprungit omkring med hunden – jag tittade på.

Ni märker att aktivitetsgraden varierat lite va? 😉

Jag tog mig i kragen och gick med Zarry på hans kvällspromenad men det var kanske inte jättesmart. Min nacke gör nämligen så ont att jag funderar på att amputera den…