Pedagogik

Mall till ljudspel

Jag fick en vänlig förfrågan om att lägga upp mallen till ljudspelen jag har gjort, och det gör jag gärna. Jag försökte ursprungligen att ladda upp filen i publisher så att den gick att redigera, men tydligen får man inte ladda upp den filtypen av säkerhetsskäl. Därför har jag laddat upp den som en PDF istället. Ljudspelen gjorde jag ursprungligen till Gabriel och nämns till exempel i mitt inlägg om språklådan som har blivit väldigt populärt.

För att ladda Mall till ljudspel klickar du bara på länken. Mycket nöje!

Multiplikation

Hurra! För ett par dagar sedan släpptes två nya häften jag gjort. De hör till serien Matteplus hos Skolplus. Det första häftet behandlar multiplikation 1-5 och det andra tabellerna 6-10. Superkul tycker jag såklart!image1 (1)

Författardrömmar

För några månader sedan fick jag möjligheten att börja författa läromedel åt Skolplus! Det är verkligen fantastiskt roligt att få göra material som ges ut på riktigt och som fler kan ha möjlighet att upptäcka och ta del av. Det första materialet jag gjorde och som publicerats där är ett material som heter Utematte, något som jag brinner för och som känns väldigt aktuellt och användbart Jag har ett par material till som är färdiga och som snart dyker upp där, och några som jag ännu arbetar med. Det känns som om en början på något väldigt spännande för mig och jag är spänd på att se var det kan leda.

Namnlös

Pumpatryck av äpplen

Att arbeta med bild och skapande innebär bland annat att möta olika tekniker och material. Här har vi delat äpplen i halvor och tryckt pumpor på vitt papper. När pumporna torkat har vi diskuterat geometriska former och symmetri samt målat detaljer på våra pumpor inför Halloween. Slutligen har jag monterat dem på svart papper, det gör större visuell skillnad än man tror att få en ram runt bilden.img_2834

NO – kroppen

Redovisning av kunskap kan ske på skilda sätt. Den här gången har vi avslutat vårt tema om kroppen genom att arbeta i mindre grupper (ca fem elever per grupp) och så skapa en kropp. De har arbetat i ungefär två timmar och fick fri tillgång till papper, bubbelplast, garn, saxar, lim, pennor, böcker om kroppen och så vidare. Det var mycket intressant att sitta med på golvet och höra diskussionerna om hur vener, blodkärl, hjärnor och nerver skulle porträtteras. Bubbelplast blev lungor med små lungblåsor och frystejp och tops blev skelettdelar.

“Tänk på att vi tar rött garn till blodet med syre i och blått garn där det är… vad heter det nu, lite syre i blodet!”

“Vi tar bubbelplast, det är ju små små bubblor precis som i lungorna, där luften finns.”

“Kan du kolla hur armbågen böjer sig? Eller, vrider den sig? Knät då?”

“Glöm inte nerverna, annars kan ju inte hjärnan prata med kroppen!”

bild (10) bild (11) bild (12) bild (13)

Blåsippor

Äntligen har våren kommit och det har vi firat med att måla blåsippor och blad med vattenfärger. Blommorna har sedan klippts ut och monterats på valfritt färgat papper som vi monterade på vita A3-ark. Att barnen väljer olika färger på arken gör ingenting, det blir en sammanhållen stil och känsla eftersom ramarna har samma kulör.


bild (9)
bild (8)

 

Vinterlandskap

Ett vinterlandskap där alla delar klipps ut – även utmärkt när vi repeterar begreppet symmetri!

bild
Vi har använt ett mörkblått papper som bakgrund och klippt ut detaljer i vitt, grönt, gult och svart. Jag ställde denna gång upp “krav” på saker som skulle finnas med på bilden men de fick själva fundera över utformning, placering och detaljer. Det som jag ville ha med var följande: snötäckt mark, snögubbe och en julgran. Det passar utmärkt att repetera begreppet symmetri innan de ritar och klipper ut julgranen, precis som det passar bra att repetera de olika formerna (vilka former behövs till en snögubbe?, hur kan man skapa snögubbens hatt?). En mysig och lättsam bilduppgift!

 

Mosaikhjärta

Inför alla hjärtans dag gjorde vi ett enkelt bildprojekt som vi kallar för mosaikhjärta. Jag skrev ut en mall av ett hjärta på ett tjockare ark och sedan har vi arbetat enligt följande steg:

1. Klipp ut hjärtat.

2. Använd blyertspenna och linjal för att dra streck och skapa fält.

3. Fyll i blyertslinjerna med oljekrita.

4. Fyll fälten med valfria färger av vattenfärg.

(5. Montera på valfritt färgat ark – frivilligt!)
bild (6)

bild (7)