Barn i behov av särskilt stöd

Mall till ljudspel

Jag fick en vänlig förfrågan om att lägga upp mallen till ljudspelen jag har gjort, och det gör jag gärna. Jag försökte ursprungligen att ladda upp filen i publisher så att den gick att redigera, men tydligen får man inte ladda upp den filtypen av säkerhetsskäl. Därför har jag laddat upp den som en PDF istället. Ljudspelen gjorde jag ursprungligen till Gabriel och nämns till exempel i mitt inlägg om språklådan som har blivit väldigt populärt.

För att ladda Mall till ljudspel klickar du bara på länken. Mycket nöje!

Angry birds i modellera

De senaste veckorna har det varit mycket pyssel kring Angry Birds här hemma, både utklippta i papper och i lera. Gabriel har visat ett enormt tålamod och talang när det kommer till lera, han sitter gärna och pillar med små detaljer för att få figurerna riktigt bra. Det är väldigt roligt att se vilken tid och engagemang han lägger ned, särskilt eftersom det har varit svårt att få honom till skapande aktiviteter (om det inte är pärlplattor förstås, för det är han mästare på!) Jag kanske ska tillägga att figurerna är 0,5-2 cm stora, de är med andra ord riktigt pluttiga!

20130407074857

Och okej, jag har gjort ett par figurer. Vi satt tillsammans och pysslade (såklart). Gabriel ville att även mina figurer skulle finnas med på bild, men det är inte så stor skillnad i detaljrikedom :)

 

Årshjul

Barnen pratar mycket om året och olika roliga händelser som jul, påsk och det kommer ofta frågor av typen “när är egentligen semmeldagen mamma?”. Förut har vi haft årstiderna uppsatta på kylskåpet i en löpande serie med fyra bilder av ett träd under skiftande årstid. Det var bra, men den nya idén var bättre eftersom en cirkel tydliggör att det inte “börjar från början” utan alltid går runt. Jag gjorde ett årshjul (lite inspirerad av Kråke som Gabriel läst mycket) och fixade en pil som lätt går att snurra tack vare påsklämman. Jag skrev sedan månadernas namn och höll ihop det genom att använda samma färg till alla månader inom samma årstid.

2013-01-16-11-51-45

“Grundmodellen” med årshjul och månadernas namn.

2013-01-16-11-49-32

 

“Utökad modell” där vi satt upp bilder på årets händelser till varje månad.
Bilderna har jag använt mig av förut men jag skrev ut nya i ett mycket mindre format. Bilderna hittar du här!

Veckocirkeln och årshjulet har fått plats på kylskåpet respektive frysen så att de finns där vi finns – i husets hjärta!

Ny veckocirkel

Gör om – gör rätt! I det här fallet testade jag den gamla veckocirkeln och kom fram till att den var alldeles för stor för oss. Idén med en magnet var inte heller så bra. Därför delar jag nu med mig av en ny veckocirkel som är något mindre och som har en pil att vrida på istället.

2013-01-16-11-51-16

Skriv ut, klistra upp på hårdare papper eller papp och laminera. Gör sedan ett hål i mitten av cirkeln och ett hål i pilen. Använd påsklämma/pappersklämma (även kallat jungfruben) i mitten för att kunna snurra pilen. Namnen på veckodagarna har jag också klippt ut och laminerat och sedan satt upp med häftmassa bredvid respektive tårtbit – i samma färg såklart. En klar succé hos oss!

 

veckocirkel med snurra

 

 

“Rester av uttalssvårigheter”

När vi var på utvecklingssamtal i slutet av juni hette det att Gabriel hade mycket stora problem att återskapa ljud samt brister i språkförståelsen (men det testet var från hösten 2011). I förra veckan var vi på möte och samma logoped bekräftar mycket av det vi själva uppfattat men hade också egna nyheter. Enligt henne har Gabriel nu “rester av uttalssvårigheter”, det är bara några få språkljud han har svårt med MEN inte nog med det. Enligt testerna ligger Gabriels språkförståelse inte alls något under sin ålder utan tvärtom över, han ligger närmre en genomsnittlig sexåring än en nybliven femåring. Förskolans samlade bedömning är att han kan börja i vanlig förskoleklass i höst men att han kommer behöva stöd med den sociala biten (som han har svårt att träna på på förskolan där så många har det svårt just med lekandet).

 

Det här är nästan svårt att tro på, faktiskt. Det känns som att jag inte vågar tro att det kan vara sant. Att allt slit, prat, alla insatser och allt han har kämpat för har tagit honom så långt. Samtidigt vet jag inte om han är redo för vanlig förskoleklass, det är svårt att veta. Helst hade jag velat ha ett facit…

Veckocirkel (bildstöd över veckans dagar)

Tack vare en bra kommentar (från en annan mamma med barn med språksvårigheter) på ett tidigare inlägg om bildstöd och veckoschema kom den här veckocirkeln till. Här tänker jag mig att man inte alls använder några bilder (men det gör man såklart som man vill!) utan enbart en magnet man flyttar för att illustrera veckans dagar och deras förhållande till varandra.

Ladda hem, skriv ut, laminera och sätt upp! veckocirkel

Veckoschema i färg – bildstöd i vardagen

Tidigare har jag skrivit om ett veckoschema med bildstöd som vi använt oss utav. Jag har gjort ett nytt schema som jag tänker mig att vi ska använda, jag har gjort två olika versioner. Ett stort veckoschema och ett litet. Vi kommer att använda det lilla och inte alls hålla på med smådetaljer som vi gjort förut, det behövs inte (och ska jag vara helt ärlig tog vi ned det för säkert ett halvår sedan).

Vi kommer att ha ett kort uppsatt per dag (måndag-fredag blir det förskola) lördag blir det en bild för gymnastik (då går barnen på barngympa) och söndagar blir det en bild för simhall eftersom vi åker och badar då. Självklart kan man sätta in bilder också när det händer något särskilt som kalas eller dylikt. Färgerna är internationella och används i många länder just när det kommer till specialpedagogik och personer i behov av struktur eller särskilt stöd i vardagen.

Jag tänker mig faktiskt att barnen ska få varsin liten “remsa”. Till Gabriel blir det ovan nämnda exempel men till William blir det annorlunda. Jag tänker fylla i när han har gympa, fäktning och dans samt när läxorna ska lämnas och så ska vi jobba på att han själv ska komma ihåg (med stöd såklart) att packa sin väska. Det stora veckoschemat kommer jag att få god användning av på jobbet. För att träna extra på veckodagar med Gabriel ska vi ha en magnet och markera vilken dag det är, sedan flyttas den varje dag.

TIPS: Skriv ut dubbletter av det stora schemat, laminera det ena “helt” och klipp det andra i remsor, en för varje dag. Laminera sedan. Då kan ni sätta bilderna på den lösa remsan och ta med remsan om det behövs (funkar utmärkt om man behöver gå iväg till andra lokaler för att ha lektion osv).

Självklart bjuder jag på både det stora och det lilla schemat.

Bilder (likt pictogram) finns gratis att hämta hem här! Riktiga pictobilder kan du ladda hem här, enstaka bilder är gratis och en licens för en person ett år kostar 300:-

Exempel på hur schemat ser ut: (original från idétorget och bilden är lånad därifrån!)

Ladda hem filen, skriv ut och laminera! veckoschema i färg

Förskoleburken

Idag finns ett långt inlägg om Gabriel på Marias blogg – förskoleburken. Det är ett gästinlägg som hon bad mig att skriva redan i somras. När jag satte mig ned och skrev tog det ganska exakt femton minuter innan jag insåg att mitt korta gästinlägg var på ungefär tre A4 ark. Jag har gått tillbaka, redigerat, tagit bort och slutligen accepterat att vår berättelse är ungefär så lång (om inte längre).

Maria frågade igår om jag hade någon bild som passade till. Egentligen har jag många fler foton som är lämpligare. Vi hade kunnat välja foton från när Gabriel är liten, från de gånger vi varit inlagda i samband med operationer, på hans förskola… Istället valde jag bilden där han just lärt sig cykla. Det är nämligen så när man har ett barn som behöver lite extra, att fokus gärna läggs på allt det där runt barnet. “Gabriel kan inte”, “Gabriel behöver”, “det här går inte”. För mycket fokus hamnar på det barnet inte kan, vad man behöver träna. Den här bilden illustrerar något annat. Den visar att Gabriel är fyra år och kan cykla utan stödhjul, Gabriel är tidig med något och kan faktiskt visst!

Svenskt handalfabet och veckoschema

På vår “anslagstavla” mitt i smeten – kylskåpet, sitter ett veckoschema, några matord och det svenska handalfabetet. Gabriel vill ha allt nära.

Matorden har jag visat i ett tidigare inlägg. Veckoschemat har vi fått från logopeden. För barn med behov av bildstöd och en mer tydligt strukturerad vardag kan man använda schemat och de (individuellt anpassade) bilderna för att visa dagens och veckans händelser. Under en dag kan man till exempel sätta upp frukost, förskola, pyssel, middag, läsa saga osv. Vi har upptäckt att vi behöver ha fler exemplar av vissa bilder, som till exempel frukost, läsa saga och sova. Det ska jag be om att få.

Vi använder inte veckoschemat riktigt så, det behövs inte. Istället har vi det som utgångspunkt för att prata om olika veckodagar, vad vi gjorde igår, i förrgår, vad vi ska göra i morgon och vad som kommer i slutet av veckan. Begrepp helt enkelt.

Handalfabetet använder vi på flera sätt, men framförallt arbetar förskolan med egentecken. Varje barn har ett eget tecken som barnen kan använda istället för att säga kompisens namn högt, eller för att förstärka med talet. Gabriel är mycket intresserad av olika personers egennamn, deras tecken. En bild på svenska handalfabetet finns här! Vi pratar också mycket om det här hemma, vilket tecken ett namn eller ett ord börjar på.

Ofta är jag tacksam över de kurser jag läst i teckenspråk, för även om det var länge sedan visar det sig att jag kan flera hundra tecken. Micke lär sig snabbt, vi måste bara bli bättre på att använda tecken kontinuerligt.