Husbil

Vi flyr landet

Ja, landet som landsbygden alltså. Vi styr kosan mot havet och återkommer i morgon. Om ni undrar vart vi finns, leta då bland stränder där man kan vandra, kasta stenar i vattnet, doppa fötterna och höra vågornas skvalpande.

Planen för ikväll är spel och tända ljus.

Nu drar vi – igen.

I morgon bär det av norrut. Fjällen väntar och där ska vi också på en riktigt härlig släktträff som vi ser mycket fram emot.

Det är tyvärr mycket som inte hunnits med. Fotoutmaningen, ett inlägg om vad vi gjorde i södra och mellersta Sverige under våra första två veckor som vi flackade omkring med husbilen… Det bör ju kunna komma (väldigt sena) inlägg om det senare förstås.

Anywhoo. Vi ses igen om sisådär tio-tolv dagar!

Förlåt!

Just nu befinner vi oss i Blekinge, vid Långasjönäs för att vara exakt. Vi njuter av semestern (och av barn som i långa stunder faktiskt leker, och som andra stunder… inte är sams ;D).

Fototumaningen ska uppdateras, jag tror att jag hinner det ikväll. Ledsen att jag inte hann hojta till innan vi åkte.

Hittills har vi hunnit med att se Kalmar slott, att bada på äventyrsbad, se Brömsehus och fredsstenen. Idag väntar besök på megadome (bio som typ cosmonova). Jag tror att barnen kommer att älska det!

Skoförvaring till husbilen

I husbilen är allting smart och uttänkt. Det finns lite plats men mycket förvaring, det är liksom a och o att hålla ordning och reda för kaos blir det snabbt på så begränsade ytor. Att ha fyra (eller sjuttioelva) par skor liggandes i husbilen är en sådan där detalj som tar ofantligt mycket golvutrymme och ganska länge funderade vi på hur vi skulle lösa det. Vi kikade på en vägghängd ficka från Thule som var dyr, men smart. Vi bestämde oss för att den skulle passa perfekt men upptäckte att den var exakt två centimeter för bred. Jag övervägde att sy en själv (och för alla er som känner till mig och mina sömnadskunskaper är det fritt fram att skratta nu!)

Fast sen kom jag på bättre tankar. När jag sökte efter lite inspiration kring att sy en egen väggficka trillade jag in på en blogg och hittade precis det jag sökte, eller åtminstone en tjej med vanan inne och som gjort superfina väggfickor. Efter lite mailkontakt och mätande fick vi så en alldeles perfekt väggficka till husbilen. Vi har satt den på dörren så att den tar så lite plats som möjligt, den slukar lätt fyra par skor (typ åtta av barnens) och äntligen blev det lite ordning även på skorna – skönt!

För att hamna hos den eminenta bloggerskan ifråga – klicka bara på bilden!

Från glassburk till pennskrin – Cars makeover!

Pojkarna älskar att sitta och rita och pyssla, även i husbilen. Jag hittade en smidig liten glassburk som jag lade ned pennor, sudd och pennvässare i och den är nu en stadig följeslagare i husbilen. Fast, det är klart, den var rätt tråkig i vitt. Igår när jag var i färghandeln passade jag på och kikade på deras självhäftande plast. Längst in på en hylla fanns en rulle med Blixtentryck, vilket var det roligaste de hade. Gabriel blev förstås överförtjust och William försäkrade mig om att trycket inte spelar någon roll för honom som är så stor.

Så, med en glassburk, självhäftande plast (för 45:-/m) och en sax kan resultatet bli såhär trevligt:

Tömmer semesterkassan…

Vi tömmer semesterkassan innan vi ens gått på semester, eller nästan i alla fall. När vi firade midsommar (det är en helt annan historia men det var väldigt trevligt och uppskattat) upptäckte vi att vi sorgligt nog ännu inte köpt några campingmöbler. Det har vi saknat rätt länge nu. Dags att ta itu med det, så efter tre dagars velande (och spring i affärer) slutar det med att vi får beställa lite stolar och bord så vi kan sitta ute och faktiskt njuta av det vackra vädret (om man nu har sådan tur) när man är ute.

Första helgen med husbilen

Älsklingsungarna ritar i husbilen, paus från solen behövs i hettan!

I torsdags åkte vi ut och vi återvände hem först sent på söndag eftermiddag. Vi hann med en tur till Lojsta slott där vi vandrade i naturen, plaskade med fötterna, fiskade och spelade fotboll. Färden fortsatte mot Holmhällar där vi badade på riktigt och tåg en lång promenad längs med stranden redan strax efter sju på morgonen. En avstickare till Hoburgen, och den berömda Hoburgsgubben, blev det också. Miljön är hjärtskärande vacker, men själva gubben är inte mycket att hänga i granen. Sista natten var vi vid vår underbara, hemliga, strand.

Det kommer ett par foton, tagna med den lilla kameran. Jag har inte gått igenom bilderna från systemkameran än så de bilderna får utebli helt enkelt…

Utsikt vid Lojsta, vattnet går att skymta…

Vår hemliga strand

Husbilen – en följetong

När vi köpte husbilen gick ingenting sådär smidigt som vi hade tänkt. Förutom sjuka barn och sura försäljare fanns det också en del småfel, vilket var konstigt eftersom teknikerna hade “gått igenom allt” så att den skulle vara i “perfekt skick” och “färdig att åka ut med på äventyr”. Jomenvisst. Först av allt smällde och skramlade det när vi provkörde, då hade teknikerna glömt att skruva fast en plastkåpa under husbilen. Sedan upptäckte vi att en givare som visar vattennivån i gråvattentanken inte funkade (och den kunde de inte ens fixa på plats, den ska de fixa senare). Några timmar efter köpet upptäckte vi att det läckte vatten i massor i husbilen vilket orsakade panik, lusläsning av instruktionsböcker och tömning av alla tankar. Det visade sig, många timmar senare, att det var pannan som var kass och som behövde bytas (30 000:-).

Under långhelgen som varit har vi varit på resa med husbilen. Vi har haft det otroligt mysigt men har upptäckt ett fel till, nämligen att man inte kan ställa upp det stora fönstret vid matbordet. Micke skickade iväg ett mail till företaget (den är visserligen begagnad men vi har ändå tre månaders garanti) och upplyste dem om felet varvid han fick svaret att “det var ytterst förvånande” och att “det verkade ytterst orimligt att teknikerna inte upptäckt det vid genomgången”. Det handlade nog snarare om att vi tagit sönder den detaljen själva, under användningen. Vi har visserligen haft en husvagn i tre år med exakt samma öppningsmekanism, men det spelar ingen roll.

Vi skickade faktiskt till svar att vi inte var så väldigt förvånade, med tanke på att teknikerna ändå missat plaskåpan, givaren och hela pannan (vilket blev en dyr affär). Lustigt nog har vi inte fått något svar på det mailet.

Ärligt talat förstår jag inte att de inte är mer måna om sina kunder. Som jag tidigare beskrivit var servicen under all kritik, inte en enda gång kom någon för att berätta hur det gick med husbilen, vi blev inte tillfrågade om vi ville ha en kopp kaffe när vi väntade (i sex timmar) eller om de kunde hjälpa till med något. Butiken var tom på folk, när det kom besök dit satt säljarna kvar på sina kontor. Uselt. Uruselt!

Tjipp!

Nu drar vi! Först är det 30-årskalas inplanerat och sedan åker vi hem, byter bil och drar iväg. Vi vet inte vart vi ska bo, vad vi ska göra eller vad vi ska se – men det ordnar sig. Vi vet inte heller när vi kommer hem, kanske lördag, kanske måndag…

Ha det så gott och njut och av solen som vi blivit lovade!