Dagbok

Snart är väntan över…

Sedan länge har det lilla fröet väntat och vuxit, väntat och vuxit. Nu är det knappast något frö längre, lillbus var beräknad till den 13/2 och är helt färdig. Vi väntar med stor spänning på att få möta vår lilla älskling!

10968568_1029901570357500_2517403992862486844_n

Såhär såg jag ut i vecka 39. Bilderna med en telefon blir ibland lite gryniga och inte alls lika bra som med Mickes systemkamera – men det blir också ögonblicksbilder och helt ok för det här ändamålet.

Ett sovrum med kyssar till – un bisou

Vi funderade länge innan vi gjorde om vårt sovrum. Vilka tapeter ville vi ha, om vi skulle måla, skulle vi ha alla väggar i samma färg eller vore det kul med en fondvägg (ja, jag vet, det är så ute, det är bara det att vi väljer efter vår smak och inte efter vad som är inne eller ej). Efter flera veckors funderande blev det tre vita väggar och en vägg med den underbara tapeten från “un bisou” (som tydligen betyder kyss eller puss). På motsatta väggen hade vi en vit byrå och det ändes väldigt trist, faktum var att jag tröttnat på vår Hemnes som vi haft i kanske åtta år, jag hade hemliga drömmar om att kasta ut den men min ekonomiska man ville inte lyssna på ännu fler planer om att förnya… Ganska tidigt kom jag på att det vore kul att tapetsera byrån och resultatet blev bättre än vad jag hade kunnat hoppas på. Det var roligt, mycket lättare än jag trodde och väldigt effektfullt. Dessutom billigare än att köpa en ny byrå.

Tapeten är alltså från “un bisou” och har numret 310013 för den nyfikne.

bild (47)

bild (44) bild (45) bild (46) bild (48)

Paus

Det har varit mycket tydligt att jag tagit en paus i bloggandet, efter vårterminen behövde jag en lång stund för att varva ned och känna mig ledig, och så var det förstås det där med illamåendet… Jag säger inte att bloggen kommer ändra fokus igen, den kommer kanske mer återgå till min “hushållsblogg” ett tag eftersom jag kommer att vara hemma och föräldraledig. Våra stora killar kommer att få ett litet syskon i februari och den förlamande trötthet jag känt har också gjort att bloggen blivit vilande. Efter att ha försökt hinna med barn, man och hus, heltidsarbete och illamående, foglossning och sammandragningar sa till slut min läkare nej och från och med igår får jag bara arbeta halvtid, ja, den här veckan ut. Från måndag är jag hemma helt och hållet. Det känns konstigt, och ovant. Vad ska jag göra hemma själv i fyra månader? Efter två timmar var jag uttråkad idag, tur jag ska åka och jobba snart.

Williams medeltida hus med trappstensgavel

William bestämde sig tidigt för att göra ett medeltida hus med trappstensgavel. Han har läst våra två pepparkakshusböcker fram och tillbaka men hittade till sist en annan modell att utgå ifrån. Nu är han ganska stor och i år har han själv klippt ut alla pappersdelar, kavlat och skurit ut all pepparkaksdeg samt dekorerat. Han har fått hjälp med att montera eftersom det är ruskigt varmt med smält socker, allt annat har han gjort själv! Han har också verkligen frossat i godis och varit noga med inköpen av dekorationer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gabriels dinovärld 2013

I år var det Gabriel som ville göra sin alldeles egna dinosaurievärld – komplett med en vulkan av glasstrut och färgad kristyr såklart. Vi har använt en kartong och klätt den med papper som föreställer gräs och himmel. Alla övriga detaljer såsom sol, moln, träd och inte minst dinosaurier består av pepparkakor dekorerade med kristyr, godis, marshmallows och strössel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lapptäcke av romantiska tapeter i gammalt fönster

Sommarens sista projekt avslutade jag faktiskt dagen innan skolan började igen. Det blir kanske lite bakvänd ordning att visa det sista pysselprojektet först men så får det bli ändå! Ni får dock hålla till godo med mobilbilder för jag är tydligen ruskigt lat…

Det här fönstret har jag planerat och längtat efter i två år! Det tog tid att hitta ett fönster med många rutor och sedan har det (i ärlighetens namn) stått i källaren sedan i julas. Det var dessutom i ganska dåligt skick (som ni kan se på bilderna längre ned) och jag har fått ta bort skadade bitar och spackla i många omgångar innan jag äntligen kunde slipa och måla. Fönstret är 150 cm brett och innebar ganska exakt ett dygns arbete (effektiv arbetstid)… Tapeterna kommer från Intrade Design.


bild (85)

 

 

Fönstret när det äntligen är spacklat, slipat, målat och alla tapeter är tillskurna och inpassade!


bild (88)

Fönstret när hundraelfte omgången av spackeln torkat.


bild (86)

Provar ut tapeternas placering.

bild (87)

Jag älskar mitt fönster! Det blev till och med finare än jag föreställt mig under den (ovanligt långa) tiden för planeringen av det här projektet… 

Gabriel 6 år – tårta med Angry Birds

Gabriel fyllde sex år i slutet av sommaren och hade egentligen två önskemål om tema på tårtan. Han var sugen på både Minecraft och Angry Birds men valde till sist att ha temat Angry Birds för tårtan (tack och lov, alternativet hade varit svårt!)

Figurerna är egentligen inte alls svåra att få till, men de är väldigt små. De gröna grisarna är cirka 2,5 cm i diameter och de blå små fåglarna knappt 1 cm i diameter. Pilligt med detaljerna alltså, men samtidigt väldigt kul!

 

bild (83)

 

Figurerna i marsipan!

bild (84)Tårtan! Alla dekorationer är ätbara.

 

Sommarlov

Ni tror kanske att jag gått på sommarlov för länge sedan men riktigt så illa är det inte. De sista veckorna av terminen fylldes jag av någon slags tyngande stress som gjorde mig mer och mer… både trött och galen. Till slut kände jag att jag gick med andan i halsen mest hela tiden och jag kunde knappt sova. Det blev inte bättre av att jag fick världens infektion i kroppen med 39-40 graders feber i fem dagar och så ytterligare tre veckors intensivt hostande efter det. När skolavslutningen äntligen kom och alla grillningar, utflykter, avtackningar, avslutningar, insamlingar, omdömen och förberedelser inför hösten avklarats kände jag märkligt nog inte alls någon lättnadskänsla – tvärtom fortsatte jag att känna mig stressad. Det har krävts lite över en vecka för att jag ska känna att jag faktiskt är ledig, men nu sover jag bättre och känner mig väldigt mycket mer balanserad. Barnen har varit lediga 1,5 vecka nu och ännu kvarstår många veckor tills skolan börjar för dem, de börjar inte förrän den 20:e augusti minsann. Det känns så otroligt skönt att de får ett långt härligt sommarlov, jag är helt övertygad om att även barn behöver tid för att ladda om batterierna.

Och på tal om att ladda om batterierna. Husbilen är äntligen färdigpackad och allt är förberett inför resan till norra Sverige. I morgon åker vi över till fastlandet och sedan börjar äventyret. Det är tanken att vi ska besöka Kolmården, Lilla Askerön, Orsa Björnpark, återbesöka riktig tillverkning av dalahästar, fjällvandring, bad, lata sovmorgnar och kanske till och med midnattssol. Vi längtar oss lätt galna faktiskt! Vi reser först tvärs över Sverige och hälsar på ett gäng släktingar vilket känns riktigt roligt och sedan drar vi norrut. Bloggen blir, om möjligt, än sämre uppdateringsfrekvens på – men det är inte ovanligt i dessa tider.

Hoppas att ni också njuter av sommaren!

PS. Bloggen inställd på sommarläge nu 😉

Angry birds i modellera

De senaste veckorna har det varit mycket pyssel kring Angry Birds här hemma, både utklippta i papper och i lera. Gabriel har visat ett enormt tålamod och talang när det kommer till lera, han sitter gärna och pillar med små detaljer för att få figurerna riktigt bra. Det är väldigt roligt att se vilken tid och engagemang han lägger ned, särskilt eftersom det har varit svårt att få honom till skapande aktiviteter (om det inte är pärlplattor förstås, för det är han mästare på!) Jag kanske ska tillägga att figurerna är 0,5-2 cm stora, de är med andra ord riktigt pluttiga!

20130407074857

Och okej, jag har gjort ett par figurer. Vi satt tillsammans och pysslade (såklart). Gabriel ville att även mina figurer skulle finnas med på bild, men det är inte så stor skillnad i detaljrikedom :)