Paus

Posted on

Det har varit mycket tydligt att jag tagit en paus i bloggandet, efter vårterminen behövde jag en lång stund för att varva ned och känna mig ledig, och så var det förstås det där med illamåendet… Jag säger inte att bloggen kommer ändra fokus igen, den kommer kanske mer återgå till min “hushållsblogg” ett tag eftersom jag kommer att vara hemma och föräldraledig. Våra stora killar kommer att få ett litet syskon i februari och den förlamande trötthet jag känt har också gjort att bloggen blivit vilande. Efter att ha försökt hinna med barn, man och hus, heltidsarbete och illamående, foglossning och sammandragningar sa till slut min läkare nej och från och med igår får jag bara arbeta halvtid, ja, den här veckan ut. Från måndag är jag hemma helt och hållet. Det känns konstigt, och ovant. Vad ska jag göra hemma själv i fyra månader? Efter två timmar var jag uttråkad idag, tur jag ska åka och jobba snart.


Williams medeltida hus med trappstensgavel

Posted on

William bestämde sig tidigt för att göra ett medeltida hus med trappstensgavel. Han har läst våra två pepparkakshusböcker fram och tillbaka men hittade till sist en annan modell att utgå ifrån. Nu är han ganska stor och i år har han själv klippt ut alla pappersdelar, kavlat och skurit ut all pepparkaksdeg samt dekorerat. Han har fått hjälp med att montera eftersom det är ruskigt varmt med smält socker, allt annat har han gjort själv! Han har också verkligen frossat i godis och varit noga med inköpen av dekorationer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Gabriels dinovärld 2013

Posted on

I år var det Gabriel som ville göra sin alldeles egna dinosaurievärld – komplett med en vulkan av glasstrut och färgad kristyr såklart. Vi har använt en kartong och klätt den med papper som föreställer gräs och himmel. Alla övriga detaljer såsom sol, moln, träd och inte minst dinosaurier består av pepparkakor dekorerade med kristyr, godis, marshmallows och strössel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Lapptäcke av romantiska tapeter i gammalt fönster

Posted on

Sommarens sista projekt avslutade jag faktiskt dagen innan skolan började igen. Det blir kanske lite bakvänd ordning att visa det sista pysselprojektet först men så får det bli ändå! Ni får dock hålla till godo med mobilbilder för jag är tydligen ruskigt lat…

Det här fönstret har jag planerat och längtat efter i två år! Det tog tid att hitta ett fönster med många rutor och sedan har det (i ärlighetens namn) stått i källaren sedan i julas. Det var dessutom i ganska dåligt skick (som ni kan se på bilderna längre ned) och jag har fått ta bort skadade bitar och spackla i många omgångar innan jag äntligen kunde slipa och måla. Fönstret är 150 cm brett och innebar ganska exakt ett dygns arbete (effektiv arbetstid)… Tapeterna kommer från Intrade Design.


bild (85)

 

 

Fönstret när det äntligen är spacklat, slipat, målat och alla tapeter är tillskurna och inpassade!


bild (88)

Fönstret när hundraelfte omgången av spackeln torkat.


bild (86)

Provar ut tapeternas placering.

bild (87)

Jag älskar mitt fönster! Det blev till och med finare än jag föreställt mig under den (ovanligt långa) tiden för planeringen av det här projektet… 


Gabriel 6 år – tårta med Angry Birds

Posted on

Gabriel fyllde sex år i slutet av sommaren och hade egentligen två önskemål om tema på tårtan. Han var sugen på både Minecraft och Angry Birds men valde till sist att ha temat Angry Birds för tårtan (tack och lov, alternativet hade varit svårt!)

Figurerna är egentligen inte alls svåra att få till, men de är väldigt små. De gröna grisarna är cirka 2,5 cm i diameter och de blå små fåglarna knappt 1 cm i diameter. Pilligt med detaljerna alltså, men samtidigt väldigt kul!

 

bild (83)

 

Figurerna i marsipan!

bild (84)Tårtan! Alla dekorationer är ätbara.

 


Sommarlov

Posted on

Ni tror kanske att jag gått på sommarlov för länge sedan men riktigt så illa är det inte. De sista veckorna av terminen fylldes jag av någon slags tyngande stress som gjorde mig mer och mer… både trött och galen. Till slut kände jag att jag gick med andan i halsen mest hela tiden och jag kunde knappt sova. Det blev inte bättre av att jag fick världens infektion i kroppen med 39-40 graders feber i fem dagar och så ytterligare tre veckors intensivt hostande efter det. När skolavslutningen äntligen kom och alla grillningar, utflykter, avtackningar, avslutningar, insamlingar, omdömen och förberedelser inför hösten avklarats kände jag märkligt nog inte alls någon lättnadskänsla – tvärtom fortsatte jag att känna mig stressad. Det har krävts lite över en vecka för att jag ska känna att jag faktiskt är ledig, men nu sover jag bättre och känner mig väldigt mycket mer balanserad. Barnen har varit lediga 1,5 vecka nu och ännu kvarstår många veckor tills skolan börjar för dem, de börjar inte förrän den 20:e augusti minsann. Det känns så otroligt skönt att de får ett långt härligt sommarlov, jag är helt övertygad om att även barn behöver tid för att ladda om batterierna.

Och på tal om att ladda om batterierna. Husbilen är äntligen färdigpackad och allt är förberett inför resan till norra Sverige. I morgon åker vi över till fastlandet och sedan börjar äventyret. Det är tanken att vi ska besöka Kolmården, Lilla Askerön, Orsa Björnpark, återbesöka riktig tillverkning av dalahästar, fjällvandring, bad, lata sovmorgnar och kanske till och med midnattssol. Vi längtar oss lätt galna faktiskt! Vi reser först tvärs över Sverige och hälsar på ett gäng släktingar vilket känns riktigt roligt och sedan drar vi norrut. Bloggen blir, om möjligt, än sämre uppdateringsfrekvens på – men det är inte ovanligt i dessa tider.

Hoppas att ni också njuter av sommaren!

PS. Bloggen inställd på sommarläge nu ;)


Angry birds i modellera

Posted on

De senaste veckorna har det varit mycket pyssel kring Angry Birds här hemma, både utklippta i papper och i lera. Gabriel har visat ett enormt tålamod och talang när det kommer till lera, han sitter gärna och pillar med små detaljer för att få figurerna riktigt bra. Det är väldigt roligt att se vilken tid och engagemang han lägger ned, särskilt eftersom det har varit svårt att få honom till skapande aktiviteter (om det inte är pärlplattor förstås, för det är han mästare på!) Jag kanske ska tillägga att figurerna är 0,5-2 cm stora, de är med andra ord riktigt pluttiga!

20130407074857

Och okej, jag har gjort ett par figurer. Vi satt tillsammans och pysslade (såklart). Gabriel ville att även mina figurer skulle finnas med på bild, men det är inte så stor skillnad i detaljrikedom :)

 


Pennställ klädda med kartpapper

Posted on

På temat världen har vi gjort pennställ, jag blev inspirerad av Helenas fina och har länge tänkt mig att göra egna. Jag skickade iväg en beställning på bland annat pennställ (ja, och något kilo knappar också, det kan man aldrig få för mycket av!) från hennes webbutik. (Om sanningen ska fram så var det kanske ett par saker till jag köpte, men det behöver vi inte prata högt om. Så länge det finns plats kvar i pysselskåpet så är allt tillåtet under devisen “finns det hjärterum finns det stjärterum”!)

Först gjorde jag tre till William (de översta) och sedan kom Gabriel och deklamerade att han minsann var lite sugen trots allt, då valde vi ut kartmotiv till honom också och klädde tre burkar till honom. Nu har han bestämt sig att han nog vill ha ett skrivbord i sitt rum när han blir lite större ändå, trots tidigare lite skeptiska inställning.

20130407155838Williams pennställ

20130407155906Gabriels pennställ


Girland av kartpapper

Posted on

Vi har, som jag tidigare nämnt, gjort om i Williams rum och kör på ett “världstema” med kartor och spännande bilder i ett collage. Här kommer en annan inredningsdetalj gjord med kartpapper, inspirerad av påskäggen som jag gjort tidigare. Jag använde ett glas som mall och klippte ut cirklarna som jag sedan häftade ihop. “Globerna” är sammanlänkade med nylonlina. Ett roligt och enkelt pyssel, och mycket smidigare än äggen som jag ju klippte ut i tapet (som såklart bara har ensidigt tryck).

20130407155748

20130407155725
20130407155816

 


Namntavla – kartpyssel

Posted on

Förra helgen tapetserade vi om i Williams rum och under veckan som gått har jag pysslat med en del inredningsdetaljer som ska dit. Färgerna i rummet är numera turkost och rött (riktigt snyggt!) Det kommer också bli ett slags “världstema” med en collagevägg där flera vackra och spännande byggnader kommer finnas med (just nu verkar det bli Eiffeltornet, Tokyo Tower, Kinesiska muren, Colosseum och ett par pyramider…) Tanken med mitt kartpyssel är att de ska förstärka temat kring “världen” och det kommer dyka upp ett par kartpyssel till här på bloggen.

Först ut är en tavla bestående av Williams (och det blev också en med Gabriels) namn. Jag har letat upp ett snyggt typsnitt och skrivit och klippt ut det. Placerat de urklippta bokstäverna på kartsidor, markerat med en blyertspenna och klippt ut bokstäverna av kartpapper. Namnet har jag monterat i en ram som egentligen var ämnad för tre foton (10×15), den skar jag till med ett rakblad så att det passade mina syften bättre.

Ruskigt snyggt blev det och tanken är som sagt att åtminstone Williams tavla ska hamna på en vägg med flera tavlor uppsatta med olika vackra platser runtom i världen. Det var inte alls svårt att “övertala” Gabriel om att göra en till hans rum också, han blev nämligen överförtjust i Williams!
20130407155458

20130407155540