Språklådan

När vi började uppmärksamma Gabriels behov av extra språkträning tog det inte lång tid innan fantasin flödade – det finns många roliga sätt att arbeta med ljud och språk och mycket tips att tillgå. Jag satt många kvällar och läste, funderade och tillverkade material och det hela mynnade ut i Språklådan. Jag tänker i bild och text förklara hur vi arbetar med den och hoppas på att det finns matnyttiga tips som andra kanske kan använda sig av. I nuläget kommer jag inte lägga upp de spel jag gjort eftersom jag är osäker på hur det fungerar med copyright av bilder. Observera att du endast behöver klicka på en bild för att få upp den i stort format!

Språklådan – såklart i rosa eftersom det är Gabriels favoritfärg!

Ljudspel/bokstavsspel. Varje spel följer ett ljud, antingen initialt, medialt eller finalt. Reglerna är enkla: slå tärningen, flytta markören det antal steg du får, säg ordet.Genom att tydligt markera till exempel ”k” i ”bok” eller ”katt” uppmärksammas barnet på det enskilda ljudet.

Närbild på B-spelet. Jag har medvetet valt bilder som är nära barnen och finns i deras vardag.

Fler ljudspel.

P-spelet i närbild.

Jag har också gjort memospel – spel i alla former brukar uppskattas av de flesta barn.
Här syns bara spelbrickorna, alla kort ligger i en egen liten tygpåse.

Bra munmotorisk träning. Jag har hittat bilderna här och de är fria att ladda hem och skriva ut.
Jag har laminerat och satt band i så att man kan blädda runt, runt i ”clownhäftet”.

Kroppsdelsmemory! Dessa fina kort har jag hittat på lektion.se det är gratis att bli medlem och här finns verkligen mycket spännande och lärorikt material. Just dessa kort är tanken att man ska använda sig av i engelskan, för att få ett par ska man matcha med det ett ord. Jag valde istället att skriva ut två exemplar, klippa, klistra upp på färgat papper och laminera.

Djurpåsen! De flesta barn älskar hemliga påsar, eller påsar med spännande innehåll!

I påsen finns ungefär tio olik djur och alla låter olika. Ormen låter ”sssss”, biet låter ”bzzzzz” och kon låter ”muu”. För barn som har svårt att skapa enskilda ljud kan det till slut bli en låsning – barnet vill inte prata eftersom det redan vet att det inte blir ”rätt”. Genom att göra ljud åt djur, till synes nonsensljud, stimulerar man ljudskapandet och stärker tilltron till det egna talet.

Kort ur Praxisalfabetet. De här korten har vi fått från logopeden och man arbetar ljudenligt med dem, raketen låter ”ffff”, bilen låter ”nnnnn” och björnen säger ”äää”. Man kan arbeta på olika sätt med korten, till exempel spela memory, finns i sjön, ljuda ett kort i taget eller ljuda ihop ett par eller flera kort till ljudslingor eller ord.

En liten burk med spelmaterial. Olika tärningar (tränar mönster eller siffror) samt maxipärlor som vi
använder som markörer när vi spelar.

Att blåsa på olika sätt är bra för att stärka och utveckla munmotoriken. Att blåsa på flirtkulor (i olika storlekar) med och utan sugrör, att blåsa till varandra eller ha en ”mittlinje” att ta sig över, eller till och med spela ”munboll” är superkul! Det är också roligt att blåsa bubblor genom att ta vatten och diskmedel i en låg bunke och sedan blåsa med sugrör.

Sångkort… (material jag fått av en mamma till en tös med Downs)

… och vänder man på bladen finns det teckenbilder på baksidan!

Gemensamt för allt material i språklådan är att det ska vara roligt och engagerande. Vi tycker om att spela spel och det brukar fungera med nästan alla barn. Jag ska läsa på mer angående användande och spridning av bilder som kan var copyrightskyddade, sedan kanske jag vågar lägga ut ljudspelen (de är klara för publicering). Jag har inte använt några bilder som det uttryckligen står att de är skyddade, men med tanke på att jag valt bilder som passar Gabriel (till exempel lego, Blixten och Laban) kan man ju ana att spridning inte är ok. Tills vidare får ni alltså nöja er med själva idén och tanken bakom spelen.

23 Comments

 1. Maria - Förskoleburken

  Emma, vilken fantastisk språklåda! Vilket jobb du lagt ner på detta, och vad härligt att höra dig prata om vikten att det ska vara roligt. Vilken tur att Gabriel har just dig som mamma!!!
  Jag blir jätteinspirerad och funderar på sätt att spinna vidare. Tack!

  När jag jobbade på en förskola för några år sen hade vi en pärm med massa kort med bilder som hette Språkpärmen. Den innehöll också tips på övningar och massvis med språksagor. Säkert dyrt, och svårt att på tag på, men ett toppenmaterial. Jag tror jag har kontaktuppgifter om du är intresserad. Bara ett tips!
  Trevlig helg!
  Maria

  Reply
 2. sofia

  Gud va kul det verkar! Jag blir alldeles glad.

  Reply
  1. Emma (Post author)

   Tack Sofia! Vad kul att du gillar materialet, det gör mig alldeles glad! 🙂

   Reply
 3. Emma (Post author)

  Tack Maria för din fina kommentar! Jag har faktiskt en del material kvar som jag inte fotade, ljudsagor, munsagor, bokstavsspel och så vidare. Jag tar gärna emot uppgifter om pärmen, jag lär mig gärna mer! 🙂

  Reply
 4. Stina

  Hej! Vilka roliga spel du gjort i språklådan!! Finns de att få tag i, kan man köpa dem av dig?
  Jag ska ha en elev som kommer att behöva mycket språk ljudssträning och gillar att spela spel!!
  Vilket fantastiskt arbete du gjort!
  Själv jobbar jag som fsk-lärare i en sexårsgrupp!

  Tack för din fina sida!

  Stina

  Reply
  1. Emma (Post author)

   Hej!

   Ljudspelen som jag gjort kan jag tyvärr inte sälja och eftersom bilderna enbart är för privat bruk kan jag inte dela med mig av dem. Detsamma gäller memoryspelen jag gjort.

   Du kan hitta clownen (det har jag länkat till) och kroppsdelsspelet. Om du kontaktar närmsta logopedmottagning (eller bara pratar med någon samundervisningsgrupp/specialpedagog eller liknande) kan du säkert få tag på praxiskorten.

   Stort lycka till, och ledsen att jag inte kan vara till mer hjälp!

   Reply
 5. MrsTroll

  Kul att de finns fler som anpassar sina övningar till egna barnets behov.
  Tack för alla superfina tips och länkar! Clownansiktena hade jag tappat bort under flytten.

  Råkade snubbla över din sida nu när jag letade efter bilder och annat till de övningar jag pysslar med, eller jag övar på programmet för att få övningarna lika snygga som logepeden har.

  Reply
 6. Emma (Post author)

  Vad kul att du hittade något du gillar!

  Sedan måste jag erkänna att jag skrattar lite i smyg åt det du skriver, att du vill göra övningarna lika snygga som logopedens. Jag började göra egna när jag tyckte att logopedens var anskrämliga 😉

  Vi har säkert sett olika material, för det skiljer sig ju också enormt mycket åt. Dessutom är det mycket av deras material som är enormt bra att använda just för att de inte är så personliga eller detaljerade, det beror helt och hållet på vad man ska använda materialet till.

  Välkommen hit!

  /Emma

  Reply
 7. Carolina

  Åhh vilka fina grejer. Har en kille på 4 som har lite munmotoriska problem. Väntan på hjälp känns fruktansvärt lång så har bestämt mig för att börja så smått själv. Kan ju inte göra saken värre och här fick jag en massa vettiga tips. Hoppas det gått bra för din kille. 🙂

  Reply
  1. Emma (Post author)

   Det förstår jag absolut! Hoppas du hittar några tips här! Det är inte meningen att föräldrar ska agera enda hjälp men ibland känns det tungt innan man hamnar rätt och allt snurrar igång. Lycka till!

   Reply
 8. Jenniefer Jakobsson

  Hej!
  Skulle du vilja maila mig. Är intresserad av mycket av det marialet du har gjort.
  jenniefer.jakobsson@eksjo.se

  Mvh Jenniefer

  Reply
  1. Emma (Post author)

   Hej! Allt mitt material går att ladda hem och skriva ut direkt ifrån hemsidan. Lycka till!

   Reply
 9. Elvira

  Tack för jätte bra tips. Fantastiskt jobb du lagt ner. Min son behöver all form av talträning han kan få. Är detta något jag kan få ta del av (kopiera) synd att uppfinna hjulet en gång till?
  Hälsningar Elvira

  Reply
  1. Emma (Post author)

   Hej Elvira! Tack för dina fina ord! Allt som går att skriva ut direkt har jag länkat till i inlägget och du får gärna skriva ut och använda allt du vill! Lycka till!

   Reply
 10. Lisen

  Mycket bra och inspirerande material!!
  Skulle gärna vilja få dina bilder på ljudspelen då det tar mycket tid att fixa själv? (Tiden är svårt att räcka till att fixa material)

  Reply
  1. Emma (Post author)

   Hej! Som jag skrivit är det tyvärr inte möjligt eftersom en del av bilderna inte får spridas. De spelen finns med här som en idé. Jag förstår att det tar tid att fixa material, jag gör ju mycket material själv 😉 lycka till nu!

   Reply
 11. Cathrin

  Hej!
  Jättefint material! Finns bokstavsspelen någonstans så jag kan skriva ut dem?

  Mvh Cathrin

  Reply
  1. Emma (Post author)

   Hej! Nej, tyvärr inte. Som jag skrivit är en del av bilderna upphovsrättsskyddade och därför finns de här spelen bara med som en idé och ett tips. Lycka till med dina egna spel 🙂

   Reply
 12. Lina

  Jettebra språkaktiviteter som jag skulle gärna vilja ta del av. Är du snäll och bifogar de färdiga brickorna i utskriftvänlig format. Tack i förväg☺️

  Reply
  1. Emma (Post author)

   Hej Lina! Som det står är de här brickorna med som inspiration. Vill du göra egna är det enkelt om du gör det till exempel i word eller publisher. Lycka till!

   Reply
 13. Emma

  Hej Emma!

  Jag är medveten om att du inte dela med dig av de färdiga spelen, men skulle du kunna tänka dig att maila mig mallen som du har så sätter jag in egna bilder själv. För jag har försökt att göra egna rutor men jag lyckas inte göra det 🙁

  Reply
 14. Pingback: Mall till ljudspel | Emma

  1. Emma (Post author)

   Hej!

   Vilken bra idé, det gör jag gärna såklart! Mallen finns uppe i ett nytt inlägg nu!

   Reply

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *