Bokstavskort, att para gemen och versal

För några månader sedan såg jag bokstavskort där man bland annat tränar på att para ihop gemen och versal – givetvis på engelska. Jag bestämde mig ganska snabbt för att göra ett eget, just att tillverka eget material är nämligen något jag tycker väldigt mycket om.

Bokstavskorten är alltså kort från bokstaven A till Ö. Varje kort är delat i två, med en bild som man kan ”pussla” ihop. På vänster sida står bokstaven versalt och på höger sida gement. Korten kan man sedan använda på olika sätt; som memory, finns i sjön eller som ett pussel (det finns säkert många fler förslag).

Korten i närbild.

William och Gabriel kom på en ny lek, att leta upp sin begynnelsebokstav. Vi har sedan skrattat åt alla möjliga och omöjliga varianter som uppstod när vi tog fram familjens, husdjurens och kompisarnas namn.  Ekorre Tröja är till exempel en morbror…

(William hoppade ur bild – han ville inte vara med.)

Den översta kombinationen är vår katts för- och efternamn och den nedre är alltså en morbror.

Att arbeta med begynnelsebokstäver är väldigt roligt, och just med bilderna blev det extra kul. Gabriel kan plocka ut korten till alla i familjen och alla kompisar och fröknar på dagis, William som kan stava utmanar sig själv med både klasskompisar och fiktiva namn.

14 Comments

 1. Nina Ruthström - bloggar från spinnsidan

  Du är så duktig!

  Reply
 2. Pingback: Drakar och demoner – om barn, teknik och skapande « Emma

 3. Eva Henriksson

  Tack för dina tips. Jag hittade hit via förskoleburken. Kan jag bli följare på din blog?
  Jag undrar om jag kan få bilderna på Para ihop versaler och gemena bokstäver? Hoppas, annars får jag göra egna. Idén var ju jättesmart.

  Reply
  1. Emma (Post author)

   Hej!

   Vad roligt att höra att du gillar det jag gjort! Jag har äntligen tagit itu med att skaffa mig en liten ”Bloglovin”knapp, den finns i menyraden till höger under ”följ mig”.

   Jag vågar tyvärr inte dela med mig av själva filen, det handlar om upphovsrätt.. Däremot får du gärna inspireras av själva idén!

   Reply
 4. Sofia

  Hej! Jag hittade också hit via förskoleburken. Jätte kul med bokstavskorten. Hur har du gjort dem? Vilket program har du använt och var har du hittat bilderna? Vill sååå gärna göra egna och läste bland kommentarerna att du inte gärna delar med dig av filen vilket jag respekterar men jag undrar om du kan göra en liten beskrivning av hur man gör dem? 🙂 Trevlig helg!!

  Reply
  1. Emma (Post author)

   Hej!

   Jag har gjort korten i publisher (det är ett enkelt och smidigt program enligt mig). Där har jag skapat rutor, lagt in bokstaven versalt och gement samt infogat en bild. När jag avslutat alfabetet har jag skrivit ut korten, klistrat upp korten på tjockare papper samt klippt isär och laminerat.

   Lycka till!

   Reply
 5. Pingback: Bokstavskorten får “kompismaterial”! « Emma

 6. Pingback: Bokstavskort – spårkort « Emma

 7. Sofie

  Hejsan Emma

  Jag har nu tagit mig i kragen och själv gjort sådana här kort! Jag undrar nu bara vilken typsnitt du har på bokstäverna när du skrivit?

  Med vänliga hälsningar

  Sofie

  Reply
  1. Emma (Post author)

   Hej igen Sofie!

   Vad roligt! Typsnittet jag har använt heter ”DaunPenh”, jag gillar det eftersom det är stilrent och tydligt. Jag har några tusen typsnitt men hittade faktiskt inget lämpligt just då som hade rätt typ av a/å/ä och g. Eventuellt kommer det en ny dag när jag gör om det eftersom jag då hittat det perfekta typsnittet 😉

   /Emma

   Reply
 8. Amina

  Hej Emma

  Jag hittade hit efter tips från en av mina bloggläsare.
  Jag har gjort ett liknande material – alfabetspussel kallar jag det, men jag gjorde mitt i programmet power point eftersom det är det program som jag är van vid.

  http://montessorimaterial.blogg.se/2011/december/alfabetspussel.html

  Ska titta runt lite på din blogg, ser väldigt fin ut.

  Amina

  Reply
  1. Emma (Post author)

   Hej Amina!

   Vad roligt att du gillar mitt material. Just Power Point har jag aldrig använt till annat än just presentationer med datorns hjälp, jag har nog inte ens tänkt på att det går. Det är alltid kul att lära nytt! Jag ska kika in på din blogg och spana också, det verkar spännande!

   /Emma

   Reply
 9. Jenniefer Jakobsson

  Hej!
  Har du bokstavskorten så man kan skriva ut dem. skulle gärna vilja använda mig av dem.
  Mvh Jenniefer

  Reply
  1. Emma (Post author)

   Hej!

   Vad roligt att du gillar dem. Vad gäller bokstavskorten så fungerar de som inspiration, du får själv göra egna att skriva ut.

   Hälsningar Emma

   Reply

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *